Genus och mänskliga rättigheter

blogg

Mänskliga rättigheter, fred och jämställdhet – med utlandsförlagda studier

Genus och mänskliga rättigheter är kursen för dig som är intresserad av genusfrågor, feminism, fred och frihet från diskriminering, frågor som handlar om mänskliga rättigheter helt enkelt. Detta är en kurs för dig som söker ett inkluderande sätt att samarbeta med andra som vill veta mer om normkritiska perspektiv och intersektionalitet. Med kvinnokonventionen (CEDAW) som grunddokument görs en fördjupning i tre olika teman.

Kursens innehåll

Tema 1: Förorten
Temat tar utgångspunkt i närområdet och kring kursens deltagare. Vilka frågor är viktiga i Skärholmen med omnejd? Vilka strukturer ingår jag i?
Studier kring olika perspektiv utifrån ett intersektionellt perspektiv (det vill säga hur olika maktordningar samverkar i ett samhälle utifrån till exempel kön, klass, etnicitet).
Hur styr media bilden av de som lever i förorten? Hur kan de goda krafterna mobiliseras och hur arbetar vi framåt för att få ett samhälle där alla inkluderas?
Tidigare har kursen bland annat besökt Mångkulturellt Centrum i Fittja, bjudit in Amanda Glans som berättade om sina politiska reportage och författaren Johanna Langhorst gav sin bild av förorten. Kursen har också skapat en utställning om förorten.

Tema 2: Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter
I det andra temat ligger fokus på mänskliga rättigheter. Hur ser kvinnors livsvillkor ut ur ett nationellt och internationellt perspektiv? Diskussion och problematisering kring CEDAW (Convention on Ending Discrimination Against Women).
Tidigare kurser har fått möjlighet att möta och lyssna på Margareta Winberg från UNWOMEN, Nina Paulsen från Svenska Röda Korset och Emelie Mire Åsell förbundsordförande för RFSL Ungdom. Kursen har även besökt MR-dagarna.

Tema 3: Utlandsförlagda studier
Det sista temat handlar om resan och hur kursen förbereder sig innan avresa. Fördjupning i landkunskap, språk och genusfrågor och kvinnors livsvillkor i det land resan går till.
Skolan bestämmer vart kursdeltagare kan och får resa, detta sker utifrån säkerhetsbedömningar i samråd med Svenska Röda Korset och Internationella Röda Korsets Federation.
Innan resan och under höstterminen introduceras olika verktyg som är effektiva för att samla in information under resan. Det kan vara att skapa ett projekt, göra intervjuer, ta ett bra foto och att veta hur en workshop byggs och fungerar.
Studieresan är en möjlighet för att få praktisk erfarenhet av de frågor kursen studerat. Du förväntas ha tillräcklig kunskap för att själv ställa dina frågor och söka dina svar. Du väljer att resa till ett land som skolan bestämt eller att stanna i Sverige för fördjupning. Under resan är det Röda Korsets principer och säkerhetsbedömningar som kursen utgår ifrån och förhåller sig till.
Efter den utlandsförlagda studieperioden/studieperioden i Sverige informerar deltagarna om sina erfarenheter av resan. Det ska ske till exempel genom en utställning, en workshop för skolor eller annat utåtriktat arbete. Informationsarbetet kan ske i hela Sverige. Tidigare år har kursen tillbringat en vecka på Gotland i samarbete med Röda Korset på Gotland.

Mål med kursen

Efter kursen ska du:
– ha blivit mer medveten om din egen position i olika samhällsstrukturer och hur du kan agera för att vara en del av förändringsprocesser
– aktivt arbetat i grupp
– fått grundläggande kunskap om diskriminering utifrån ett genusperspektiv
– fått grundläggande kunskap om mänskliga rättigheter och särskilt om CEDAW
– ha kunskap om hur du kan hämta relevant information för att skapa en workshop/föreläsning
– aktivt ha skapat och deltagit i utåtriktat informationsarbete genom att hålla en workshop/föreläsning eller utställning
– aktivt deltagit i volontärt arbete inom Röda Korsets eller annan icke-statlig organisations regi.

Kurstid

25 augusti 2016 till 26 maj 2017
Under läsåret har du höstlov, jullov, sportlov och påsklov.

Vi förväntar oss att du har ett intresse för mänskliga rättigheter, att du har ett engagemang för att fördjupa dig och bearbeta den kunskap som ges under kursen. Goda kunskaper i engelska är ett plus. Engagemang i frivilligorganisation eller erfarenhet av socialt arbete är en merit.

Praktisk info

Materialkostnad 2000 kronor/läsår samt kostnader för kurslitteratur och studiebesök. För att bekräfta din plats betalar du 300 kronor som utgör ett förskott på materialkostnaden. Därutöver tillkommer kostnader för studierna utomlands (resa och uppehälle). För finansiering kontakta CSN.

Sista ansökningsdag 15 april. Vi tar även emot ansökningar efter detta datum i mån av plats.
KURSANMÄLAN

För mer information kontakta