Tidigare deltagare berättar

6 snabba frågor till tidigare deltagare:
Henok Abraham gick Röda Korsets folkhögskolas kurs Sikta mot högskolan 2013/14.

henok2

Vad gör du idag?
Idag är jag en studerande socionom på termin två på Ersta Sköndal Högskola, Sveriges bästa Socionomutbildning 2013 och 2014. Dessutom arbetar jag på ett behandlingshem som jag fått tack vare min utbildning.

Varför valde du att gå på Röda Korsets folkhögskola?
Jag saknade behörigheter för att kunna söka mig till högre studier och tyckte helt enkelt att det var dags att investera i min framtid för att kunna mötas av fler öppna dörrar. Jag visste att det fanns mer potential än i min dåvarande situation. Jag bestämde mig för att intervjua tre folkhögskolor och intresserade mig för Röda Korsets folkhögskola som erbjöd mer än endast behörigheter. Jag uppskattade det fina arbetet kring mänskliga rättigheter med temadagar som följde, vilket var värdefullt för mig och min framtid.

Vad är ditt bästa minne från året på Röda Korsets folkhögskola?
Mitt bästa minne är när jag gick in till rektorns rum och frågade om att få ordna en föreläsning på skolan. Föreläsningen gällde två gästföreläsare som själva fallit offer för en människohandel två år tidigare. De kidnappades och torterade i Sinai-öknen, i syftet att pressa släktingar på pengar. Rektorn sa ja utan att blinka. Jag blev otroligt glad! Föreläsningen var otroligt meningsfull och gick väldigt bra. Jag ville ge denna gåva av allmänbildning till mina skolkamrater och fick hjälp med planeringen och allt vad det innebär. En journalist från Södra Sidan var där och nu i backspegeln kan jag tycka att det var rätt coolt att få stå för ett sådant arrangera. Det ökade mitt självförtroende.

Vad har du med dig från ditt år på Röda Korsets folkhögskola?
Jag fick mer än de betyg och behörigheter som jag var ute efter. Jag kom dit med osäkerheter över min skolgång. Likt en trappa fick jag hjälp att förbereda mig för att ta mig till nästa nivå. Jag fick stöd att fylla i kunskapsluckor, coachning i studieteknik samt hjälpa att organisera mina studier. Vanligtvis dras jag till snabba belöningar men här fick jag lära mig ställa om och orka hela året. Otroligt värdefullt!

Har du något tips till någon som funderar på att läsa ett år på folkhögskola?
Anledningen till att jag ställer upp på denna intervju är för att ge vidare något värdefullt som jag fick gratis. Jag fick släppa mina gamla ruttna betyg från gymnasiet och starta om, med möjligheten att plötsligt kunna få högsta betyg i alla ämnen. Det är ganska unikt att erbjudas en andra chans på det här sättet. Året på folkhögskolan har öppnat nya dörrar i mitt liv. Du som funderar på att fixa dina betyg och investera i din framtid, vänta inte! Stäm ett möte med skolan och ställ dina frågor, så gjorde jag.

Vad gör du om 10 år?
Om 10 år har jag öppnat ett behandlingshem vilket jag kan göra med min examen. Inriktning har jag inte bestämt än utan tänker vara öppen för inspiration. Det känns tryggt. Ju sämre ett samhälle mår, desto mer jobberbjudanden kommer jag att ha. Därför tänker jag arbeta för ett bättre samhälle för att slutligen nå mitt mål, att få sparken.

Tidigare deltagare på våra profilkurser berättar om sin tid på skolan:

Janet, tidigare deltagare på kursen Sikta mot högskolan, svara på några snabba frågor om sion tid på skolan:

6 snabba frågor till tidigare deltagare

Kasim, tidigare deltagare på kursen Dokumentär i Världen, berättar hur det är att arbeta på Sveriges Radio.