Boka en dokumentärfilm

I helgen är det premiär på dokumentärfilmerna gjorda av kursen Dokumentär i världen på Bio Rio vid Hornstull. Efter det så är det möjligt att boka in filmerna för visning på skolor, organisationer och i samband med andra arrangemang. Vid intresse, hör av dig via mail till Birger Nilsson, kursanvarig för kursen Dokumentär i Världen: birger.nilsson.rk@folkbildning.net.

Nedan kan du få en bild av vad som är på gång och vilka filmer du kan boka:

Silence (15 min)
Av Annis Vifell & David Furuholm
Att vara döv i Uganda innebär att kämpa mot fördomar, okunskap och diskriminering.
I den här filmen får du möta tre personer:En äldre kvinna som lanserat teckenspråk i Uganda, en ung man som satsar på en karriär som dansare och en ung flicka som är den enda döva personen i en by på landsbygden.

My Pet Name Arali (13 min)
Av Elisabeth Edwards, Martin Bergh & Sebastian Ahlqvist
Trym kom till Uganda för 20 år sedan för att leta efter sin far. Samma år som Trym hittade honom gick pappan bort. Trym fick då reda på att hans far hade bildat en ny familj. På familjens farm i västra Uganda möter vi också Tryms halvbröder Willy och Ewald som berättar om hur de av en slump mötte Trym.

A Call From Watertank 6 (20 min)
Av Emmi Van den Boom, Tove Tikkanen & Simon Forsberg
Om Grace kunde följa sina drömmar, skulle hennes barn gå i de bästa skolorna och hon skulle driva ett eget sjukhus. Men Grace är från Sydsudan, ett land som har varit i krig sedan 2013. Grace har varit tvungen att fly och lämna sina barn. Den 17 januari 2017 återförenades de efter sju månader i ett flyktingläger i Norra Uganda.

I Hate Ladies (11 min)
Av Vanja Lamm, Sofia Wikelid & Agnes Wentzel Blank
I Ugandas huvudstad Kampala kryllar det av ”Boda Bodas”-taximotorcyklar. Kampala har över 200 000
Boda Boda-förare. Bland dem finns bara en kvinna; Naume Awero.
Vi får följa Naume och se hur hon påverkats av vardagslivet i en mansdominerad yrkesgrupp.

Katwe Kabatoro, Uganda (13 min)
Av Nima Shirali (work in progress)
”Gud har välsignat Katwe” är ett vanligt förekommande talesätt bland invånarna i byn i Katwe i
Queen Elizabeth National Park i sydvästra Uganda. ”Se hur vi lider” är ett annat, lika vanligt förekommande talesätt i Katwe. Hur dessa två konflikterande narrativ samlever, och varför, är vad den här filmen utforskar.

Do You See Me? (27 min)
Av Valeria Maraldo, Erika Holmberg & Ernesto Sanchez Valdes
Vad betyder hudfärg för identitet? Finns det en hudfärg som är vackrare och bättre än en annan.
Hur långt skulle du gå för att byta din? Och varför?
”Do you see me?” är ett resultat av fenomenet skin bleaching i Kampala.