En av de bästa erfarenheterna i mitt vuxna liv

Cecilia Gyllenhammar, författare och journalist, har gått kursen Asyl och migration i praktiken på Röda Korsets Folkhögskola våren 2017

”Kursen är en av de bästa erfarenheter jag har haft i mitt vuxna liv. Jag har varit på många redaktioner som anställd, och också rört mig i förlagsvärlden, men att komma till en skola med likasinnade och att få möta människor som utvecklat sin kunskap utifrån sina hjärtefrågor är så inspirerande.”

Ansök till kursen här!

Vad tar du med dig från kursen på Röda Korsets folkhögskola?

Kursen är en av de bästa erfarenheter jag har haft i mitt vuxna liv. Jag har varit på många redaktioner som anställd, och också rört mig i förlagsvärlden, men att komma till en skola med likasinnade och att få möta människor som utvecklat sin kunskap utifrån sina hjärtefrågor är så inspirerande. En får en insikt i hur en måste manövrera för att inte bli sentimental och självupptagen, utan försöka kavla upp armarna och med viss ödmjukhet försöka göra en insats.

Varför valde du att gå Asyl och migration i praktiken på Röda Korsets folkhögskola?

Jag har alltid varit engagerad i mänskliga rättigheter och att vi från den välmående världen tar ett större ansvar för vår omvärld och de människor som lever under svåra omständigheter. När jag nu ser en växande främlingsfientlighet och en ny nationalism i västvärlden blir det akut att vara med och påverka samhällsklimatet och våra makthavare. Men påverkan utan kunskap blir tandlös, det gäller att kunna orientera sig i dessa landskap av makt, reell politik och attitydförändringar. Det finns ett stort civilsamhälle där ute som brinner för att göra skillnad, men som genom politiska beslut nu inte längre kan göra ett bra jobb.

Vad ska du göra när du avslutat kursen?

Jag kommer definitivt att jobba vidare genom opinionsbildning som skribent och författare, men även praktiskt som eventuellt God man eller arbeta på något av de boenden jag fick möjlighet att besöka under en vecka då vi hade praktik. Jag funderar också på att starta en skrivarkurs med direktöversättning, som en workshop med dikt och prosadikt för att få ut budskap och få människor med olika erfarenheter närmare varandra, skapa förståelse för att vi har allt gemensamt, vi människor.

Läs mer om kursen och sök den!