Boka en dokumentärfilm

The frutiful life of a phenomenal flower

Kursen Dokumentär i Världen gör varje år filmer i Uganda. Det är möjligt att boka in filmerna för visning på skolor, organisationer och i samband med andra arrangemang. Vid intresse, hör av dig via mail till Birger Nilsson, kursanvarig för kursen Dokumentär i Världen: birger.nilsson.rk@folkbildning.net.

Nedan kan du få en bild av vilka filmer du kan boka:

 

The Fruitful life of a phenomenal Flower

I Kampala förväntas de unga följa sina föräldrars fotspår. För kvinnor innebär det att ägna sina liv åt familjen och hemmet. Vanessa drömmer om att göra någonting helt annat och slits mellan omgivningens påtryckningar och sin egen vilja.

The outreach

Utan möjlighet till varken val eller förbättring accepterar patienter i en fiskeby vid Viktoriasjön sitt öde. Tillsammans med personalen på sjukvårdskliniken kämpar de mot smutskastning och utfrysning som kanske är det enda de kan påverka. Efter att själv blivit smittad fick Teddy veta att hennes son också hade viruset. Hon är en modig kvinna som inte tänker ge upp förrän hon är säker på vad hon kommer lämna efter sig. Stevens familj ville först inte tala om för honom att han fötts med sjukdomen. Nu står han ensam kvar att ta hand om sin mormor och sina syskon.

The Birth

Från den dagen vi föds, startar en resa. Dag för dag utvecklas vi och lär oss uttryck i olika former. Människan är beroende av kommunikation! Ibland, när inte orden räcker till, behöver själen hitta ett sätt att tala! Vi talar om dans! Livet! Vår existens! Det handlar om tid. Det handlar om överlevnad. Det här är en historia om salsa och moderna dansers framfart genom den traditionella danshistorien i Uganda. Vi ser hur dans speglar historia, tradition och kultur, samtidigt som det skapar ett socialt samspel och en livsstil. På Nationalteatern i Kampala får vi möta Samuel Ibanda, en genuin dansare och artist som vigt sitt liv åt konsten. Med sina starka rötter och en stor talang visar han hur man utvecklar en konstform samtidigt som man bevarar kvalitén, i en värld som blir alltmer kommersialiserad.

Dalen

Dalen har förvandlats till ett berg av plastflaskor och människors ägodelar de inte längre vill ha. Utanför Kampala, på den statligt ägda soptippen Kiteezi, arbetar hundratals människor med att sortera stadens sopor utan att få statlig lön. Om staten inte tar sitt ansvar, vem ska då göra det? Ruganzu Bruno och Regan Kandole är två konstnärer som har bestämt sig för att på ett unikt sätt ta saken i egna händer och leda kampen mot orättvisor och miljöförstöring. Följ med i deras vardag som aktivister och deras försök att förändra samhället med sin provocerande konst.

 

Pygmee

I årtusenden levde Batwafolket i harmoni med bergsgorillorna i Bwindiskogarnai sydvästra Uganda. 1991 då Bwindiskogen blev ett världsarv, tvångsförflyttades pygmeerna ut från urskogen för att ge plats åt de utrotningshotade gorillorna, Bergsgorillorna har nu blivit en av afrikas största turistattrikationer, men hur gick det för Batwafolket? I den här dokumentären får du en skrämmande inblick i hur det går när ekonomiska intressen går före mänskligt värde. I ett jordnära och färgstarkt möte träffar vi pygmeerna 24 år efter deras evakuering och får höra deras historier, som står i stark kontrast med det perspektiv som myndighetetsutövare har.