Antirasism x 3

De antirasistiska initiativen ”Inkludera mera”, ”Ett hopp för Skärholmen” och ”Agera utan att diskriminera” fortsätter att marschera fram!

Projektet ”Inkludera mera” – ett projekt där 33 folkhögskolor tillsammans arbetar för att ta fram metoder för att bidra till ett mer inkluderande samhälle fortsätter på skolan. Projektet syftar till att arbeta mot främlingsfientlighet och rasism och några av samarbetspartnerna är stiftelsen EXPO, Arvsfonden och FOLAC.

Temat för seminariet var ”Hur kan vi driva kampen för ett mer inkluderande samhälle där vi är?”. Vi fick höra intressanta tal från Soraya Post,  som har ägnat sitt liv åt kampen för att hävda sin och sina medmänniskors rätt, vilket har lett henne in till politiken och maktens korridorer. Nu kandiderar hon till EU-parlamentet (FI). Alexander Bengtsson från EXPO berättade därefter om sin kamp – svensk, men som barn ändå utanför. Slutligen fick vi höra Fanna Ndow, tidigare kursdeltagare i kursen Agera utan att diskriminera på Röda Korsets Folkhögskola, berättade om hur hon kom på idén att starta Instamgramkontot @svartkvinna som idag har 23 000 följare (!).

inkludera mera
Soroya Post

inkludera mera

 

– Den 16:e maj, var det dags för initiativet ”Ett hopp för Skärholmen” att tåga mot Måsholmstorget för ett gemensamt hopp för ett öppet samhälle för gemenskap utan rasism. Manifestationen startades av deltagare från de allmänna kurserna på Röda Korsets Folkhögskola som ett stöd till Expos initiativ att uppmuntra lokala antirasistiska grupper för gemenskap. En stor samling människor tågade från skolan till Måsholmstorget för att där lyssna på Alexander Bengtsson från EXPO om att våga stå upp för ett samhälle där allas rättigheter tillgodoses och där alla kan delta i samhällslivet på lika villkor, för att sedan avsluta med ett gemensamt hopp. Bilder från initiativet ser du nedan:
10329964_707579309280451_5887051523097772414_oetthopp2 etthopp6 etthopp3 etthopp1

 

– Slutligen, kursen ”Agera utan att diskriminera” börjar lida mot sitt slut och deltagarna har tillsammans skapat en film om Sveriges rasistiska historia som du finner här nedan. Du kan redan nu söka till nästa kursstart! Mer info hittar du här.

 

Expo_logo ARV_logo99x99

ht