Tema Kärlek på Röda Korsets Folkhögskola

Bild

Under tre dagar i samband med Alla hjärtans dag frossade vi i kärlek på Röda Korsets folkhögskola!


Vi fick både ”smärta och hjärta”. Deltagarna delade med sig av hur de ser på kärlek presenterat på hjärtan. Vi jobbade även med den smärtsamma sidan av kärlek vad gäller stigmatisering pga HIV och aids och brottades med problematiken kring kvinnors rättigheter till sin egen kropp. Deltagare från skolan som har engagerat sig i Fattakampanjen eldade upp oss ordentligt. Här kommer ett brev som Denise i kursen Sikta mot högskolan skrev efter de tre dagarna;

”Vi alla är rädda för det okända, men det okända är det som finns i vår vardag men väljer att blunda för.
Innan vår föreläsning med Noaks Ark om hiv och aids var jag okunnig och rädd. Rädd för det jag trodde att jag visste men egentligen hade noll kunskap om. Rädd för att bli smittad från sår till sår men något som jag nu vet inte går. Okunnig var jag igår men kunnigare idag.

Jag vet idag efter vår andra föreläsning med Fatta att många av mina systrar i Sverige blir våldtagna och hotade till att ha sex. Och att många av mina systrar är rädda och tysta om det.
Jag vet att mina systrar som varit med om detta är rädda för att bli diskriminerade, uthängda eller utsatta för våld och hot dem pratar om det, men att ligga tyst med sina tankar är det värsta dem vet. Men var starka mina systrar.

Och till alla mina män där ute som något inte gjort men känner sig utpekade, ni ska veta att det inte är ert fel. Det är inte ert fel att det finns hemska män med ett sådant omänskligt sinne som våldför sig på jordens kvinnor och sedan går och lägger sig om natten som om inget har hänt.
Det är inte ert fel att vissa män inte hyllar kvinnor som är anledningen till människans överlevnad och hellre vill se dem lida. Det är inte ert fel

Men det är ert jobb att lära yngre män, bröder och söner att kvinnor är det värdefullaste på jorden. Det är ert jobb att lära dem att nej betyder nej och inget annat. Och det är ert jobb mina systrar att sluta känna skam och stå upp för er själva och era medsystrar. Det är ert jobb att lära våra yngre kvinnor och döttrar att aldrig frukta en man för tillsammans är vi starkare.

Det är ert jobb mina systrar runtomkring att bryta tystnaden om våldet och övergrepp så att inga nya generationer också behöver plågas på natten av deras tankar.”

Denise Nyori
Sikta mot Högskolan