Resa till Uganda

I januari 2014 åkte kursdeltagare från ”Ledarskap för en hållbar värld” och ”Dokumentär i Världen” till Uganda för få inblick i Röda Korsets fältarbete och fördjupa sig i sina studieprojekt. Ulrika Sandin, ansvarig lärare för Agera utan att diskriminera, följde med deltagarna i två veckor har nu kommit tillbaka till Stockholm. Här kommer lite reflektioner och bilder från hennes resa:

Uganda 2014-01-20

Jag sitter på min balkong på hotellet, Tal Cottages, där jag bor och läser en bok om Idi Amins brutala styre i landet under 1971-1979. Boken heter A State of Blood och är skriven av Henry Kyemba som är en avhoppad minister som flydde landet 1977. Jag läser boken och mår illa av de övergrepp som beskrivs men plötsligt inser jag också att den vackra utsikten jag har över en liten sjö och grönskande odlingar döljer ett blodigt förflutet. Bakom detta döljer sig Bugandakungens palats som under Idi Amins tid användes som en militärförläggning och även tortyrkammare inbäddade i grönskan. De döda kropparna forslades sedan ner till sjön för att bli mat åt krokodilerna. Allt är inte vad det ser ut att vara…

Detta gäller även för de människor vi möter här. Trots att situationen ibland kan verka hopplös så finns det en kämparglöd och professionalism som bådar gott för framtiden. Ett exempel på detta är mamman till Joseph, en frivillig inom Röda Korset här, som en av våra grupper var och träffade igår. Hon motsatte sig systemet med polygami, som är vanligt förekommande här, och lämnade sin man när han skaffade sig en andra fru. Hon fick då ansvaret för att uppfostra två små pojkar på egen hand. Detta har hon klarat galant genom idogt arbete och med hjälp av en kvinnogrupp som har stöttat varandra och hjälpt varandra att spara pengar för att finansiera sina barns studier. Hon har nu lyckats få båda sina söner genom universitetsstudier helt utan hjälp av någon man eller utländska donatorer. Kvinnlig solidaritet när den fungerar som bäst!

Vi har även haft ett stimulerande möte med Regina Bafaki som är verkställande direktör på ACFODE (Action for Development). De jobbar oerhört kreativt och kraftfullt för att stärka kvinnors position i landet bl.a. genom att utbilda kvinnor i politiskt påverkansarbete men också genom opinionsbildning för att påverka lagstiftarna i en större medvetenhet kring genusfrågor. Här har vi mycket att lära från svenskt håll! Den senaste tidens uppmärksammade våldtäktsdomar och bristen på kvinnor i de högsta befattningarna visar att vi också har en lång väg kvar…

Även Joshua Aijuka på organisationen PELUM (Participatory Ecological Land Use Management) är ett gott exempel på hur inhemska krafter organiserar sig för att försöka vara en motkraft mot storskaliga kommersiella jordbruk som utarmar jorden och försämrar tillgången på odlingsbar mark för de fattigaste.

En av våra grupper kom tillbaka till Kampala igår efter att ha tältat på en farm den senaste veckan hos en riktig eldsjäl som heter Andrew Ndawula Kalema. Efter att ha jobbat som journalist de senaste 20 åren och bl.a. skrivit mycket om jordbruk kände han att han ville göra något själv för att visa att hållbart jordbruk är möjligt. På 10000 hektar mark håller han på och experimenterar med agroforestry, medicinalväxter, bambu, biodling och mycket annat. Deltagarna har fött delta i jordbruksarbetet, matlagning och socialt umgänge med folk boende i området.

På vår avskedsmiddag igår så möte jag sju trötta men otroligt glada, ödmjuka och uppfyllda deltagare som idag är på väg på nya äventyr ut i landet. Efter ca fyra timmars väntan imorse avgick deras buss från Kampala mot den lilla byn Bishozi i västra Uganda där de ska följa svenska getbankens arbete under en vecka.

Under tiden sitter jag och blickar ut över Idi Amins tortyrkammare och den blodbestänkta sjön och väntar på att höra från kollegan Birger som väntas tillbaka till Kampala idag efter besök på ett av Röda Korsets flyktingläger i västra Uganda.

Imorgon påbörjar jag min hemresa i ungefär samma sinnesstämning som våra deltagare!

Hälsningar
Ulrika

IMG_3256 IMG_3253 IMG_3270 IMG_3276 IMG_3290 IMG_3325 IMG_3345 IMG_3370 IMG_3375 IMG_3388 IMG_3427 IMG_3498Ulrika Sandin