Resa till Bangladesh

Under några veckor i december åkte Pija Johanson (kursansvarig för Uppdrag Världen) och jag på en rekognoseringsresa till Bangladesh. Syftet var att se och delta i Bangladesh Red Crescent (Röda Halvmånen) olika fältprojekt och rekognosera inför Röda Korsets Folkhögskolas kommande resa januari-mars.

Jag har varit i Bangladesh vid två tillfällen tidigare – under min fältstudie år 2011 och under min praktik på Sveriges ambassad år 2012, båda med goda minnen. Tråkigt nog blev denna resa lite mer omtumlande än de tidigare besöken. Politisk instabilitet, strejker och våldsamma upplopp gjorde att vi fick spendera större delen av vår resa inne på hotellrummet än ute i fält.

En ihållande konflikt mellan den sittande regeringen och oppositionen i Bangladesh gällande det kommande valet, gjorde att utegångsförbud och strejker (eller hartals som de kallas) blev ett regelbundet fenomen under vår vistelse. Utanför våra hotellrum hörde vi trafiken och människorna, men vi var avrådda att bege oss ut själva. Istället gick många timmar åt att sitta inomhus med uppslagna datorer och gnugga näsan i högen av nyhetstidningar. Bilbränder, mäniskor som dödats och politiska partier som ena dagen hoppar av valet och andra dagen strejkar för att de vill stoppa de andra.

Trots detta fick Pija och jag en hel del gjort och resan blev en givande upplevelse till slut. Jag fick möjligheten att träffa mina gamla kolleger på ambassaden som gav oss goda råd och tips och vi träffade flera NGOs som med öppna armar välkomnade oss och framtida kursdeltagare. Vi fick möjligheten att åka ända upp till Nilpharmari och Rangpur i norra Bangladesh och vi fick det stora nöjet att åka med en man som passionerat lever för Röda Halvmånen, Mr Nazmul Khan. Han tog sig tid och följde med oss till Rangpur och Nilpharmari, vilket är en bilresa på många timmar. Även där påmindes vi av det politiska läget, då vi inte kunde stanna över natten utan var tvungna att åka tillbaka redan under samma natt på grund av en ny hartal.

Sammantaget tyckte jag och Pija att vi fick ett varmt välkomnande och fick med oss en stark känsla av att Bangladesh skulle vara ett mycket intressant land att resa till. I framtiden.

Några veckor efter vår hemkomst till Sverige, hölls valet i Bangladesh. Oppositionen bojkottade valet. Det riktades attentat mot flera vallokaler och det blev ett lågt valdeltagande. Det är ytterst tveksamt om folkets vilja har präglats i valresultatet. Trots att en ny regering kommit till makten är det är fortfarande ovisst om framtiden.

I dagsläget anser vi, så som läget är i landet nu, att syftet med den framtida resan skulle gå helt om intet. Man skulle se mer av insidan av hotellrummet än det som händer ute på gatorna och tråkigast av allt skulle framtida deltagare inte få tillfälle att träffa alla de bangladeshier som på olika sätt kämpar för förändring.

Neaz Qadery
Pija Johanson

Pija Johanson kursansvarig Uppdrag VärldenIMG_4938 IMG_4930

IMG_4971 IMG_5014 IMG_5016 IMG_5025 IMG_5042 IMG_5058 IMG_5068 IMG_5078 IMG_5109 IMG_5122 IMG_5123 IMG_5126 IMG_5131 IMG_5139  IMG_5194 Neaz QaderyIMG_5206 Sectretary General Red Crescent BagladeshIMG_5208  IMG_5232 IMG_5236 IMG_5240 IMG_5259