UNESCO’s generaldirektör Irina Bokova besöker skolan

IMG_0560

I tisdags fick Röda Korsets Folkhögskola besök av UNESCO’s generaldirektör och representanter från FOLAC. Så här beskriver FOLAC besöket:

”Under sitt tvådagarsbesök i Sverige träffade UNESCOS generaldirektör Irina Bokova lärare och deltagare på Röda Korsets folkhögskola. Rektor Kjell-Erik Börjesson beskrev Röda Korsets folkhögskola som en skola förankrad i förorten Skärholmen med deltagare från hela världen och med ett kursutbud som handlar om hela världen.

Irina Bokova fick ta del av berättelser från deltagarna om vad det betytt för dem att studera på folkhögskola. Liloma Ruhi med rötter i Afghanistan går nu tredje året på folkhögskolan och deltar i kursen ”Sikta mot högskolan”. Hennes mål är att nästa höst kunna söka Röda Korsets sjuksköterskeutbildning.

Adem Dresevic flydde med sina föräldrar från Balkan i början på 90-talet och hade svårt i den svenska skolan. Folkhögskolan har gett honom en andra chans. I våras skaffade han sig gymnasiebehörighet genom allmän linje och nu i höst deltar han i skolans dokumentärfilmslinje. Tillsammans med några kurskamrater kommer han att åka till Uganda i vinter för att göra en film.

Shemaa Najem kommer från Irak och säger att hon genom folkhögskolan fått möjlighet att känna sig delaktig i det svenska samhället. Framförallt betonar hon det klimat av samarbete och samhörighet som präglat studierna på folkhögskolan. Det har varit som en tillhöra en stor familj. Shemaa avslutade studierna i våras och arbetar nu inom vården.

Samad Kader är lärare på skolan och kom till Sverige som flykting från Irak efter att ha suttit i Abu Ghraib fängelset. I Sverige har han gått på folkhögskola, utbildat sig till folkhögskollärare och deltar nu i ett folkhögskoleprojekt i den kurdiska delen av norra Irak.

Besöket avslutades med att Kjell-Erik Börjesson överlämnade en skrivelse från Sveriges folkhögskoleorganisationer där man uppmanar Irina Bokova och UNESCO att i arbetet med en ny utvecklingsagenda efter 2015 sätta fokus på vuxnas rätt till lärande som en mänsklig rättighet i sig och en förutsättning för att kunna förverkliga andra rättigheter.”

Läs mer här: http://folac.se/index.php/94-unescos-generaldirektor-irina-bokova-besokte-roda-korsets-folkhogskola